Αρχείο

ΠΗΓΕΣ

Οι 4 βασικές πηγές , που φέτος λόγω των άφθονων βροχοπτώσεων είχαν πάρα πολύ νερό, από τις οποίες ποτιζόταν οι κήποι και τα χωράφια των κατοίκων του χωριού αλλά και των γύρο χωριών Φουντεϊκων και Αγόριανης ήταν:

ΑΡΧΟΝΤΙ

Πηγή με λιγοστό νερό το καλοκαίρι όπου ποτιζόταν κυρίως μικροί κήποι επειδή η πηγή ευρίσκετο κοντά στο χωριό. Το νερό αποθηκευόταν σε μια δεξαμενή και στην αρχή του Καλοκαιριού ορίζονταν οι μέρες και οι ώρες που θα ποτίζει ο καθένας. Σήμερα έχουν εγκαταλειφθεί όλοι οι κήποι και κανείς δεν χρησιμοποιεί πλέον την πηγή για πότισμα.

ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ

Πηγή με άφθονο νερό και το καλοκαίρι. Υπάρχουν 2 πηγές με οι οποίες αν και είναι πολύ κοντά. Η πάνω πηγή το καλοκαίρι δεν έχει νερό, στερεύει, ενώ η κάτω κάτω περίεργο τρόπο έχει σταθερή παροχή χειμώνα καλοκαίρι. Λόγω της ανεξήγητης για τους κατοίκους συμπεριφοράς δημιουργήθηκε ο εξής μύθος.

Ένας Τούρκος που ζούσε εκεί και οι κάτοικοι του έσωσαν το κοριτσάκι του για να τους ευχαριστήσει τους είπε ότι θα τους “δέσει” την πηγή και θα έχετε νερό χειμώνα καλοκαίρι. Έτσι λένε ότι έριξε 40 μπάλες μαλλί έκανε μάγια και την “έδεσε” με αποτέλεσμα να μην στερεύει ποτέ.  Αυτή η περιοχή του Κεφαλόβρυσου ήταν η κατ΄εξοχή περιοχή για μεγάλους κήπους όπου καλλιεργούσαν για δική τους χρήση πάσης φύσεως κηπευτικά. Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι είχαν και από ένα κομμάτι γης για καλλιέργεια  του οποίου η αξία κατά τις δεκαετίες του 50-60 ήταν αστρονομική. Η περιοχή άρχισε να εγκαταλείπετε από την δεκαετία του 60 και σήμερα μόνο 2-3 άτομα καλλιεργούν.

Στο σημείο των πηγών αυτών υπάρχουν λαξευμένοι ογκόλιθοι, οι οποίοι πρέπει να αποτελούσαν τις βάσεις αρχαίου κτίσματος, πιθανώς ναού. (Σε πολύ μικρή απόσταση βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος των Θολωτών τάφων στην Πελλάνα). 

 

ΜΕΛΙΧΩΒΟΣ

Πηγή με άφθονο νερό χειμώνα καλοκαίρι. Εκεί είχαν τους κήπους τους οι κάτοικοι του χωρίου Φουντεικα¨.

 

ΜΑΡΜΑΡΟ

Πηγή στην περιοχή Χλέβαινα όπου υπάρχουν μάρμαρα ένδειξη ότι υπήρχε αρχαίος Ναός.

ΜΟΥΤΖΟΥΡΗ

Μια άλλη πηγή κοντά στα Φουντέϊκα ήταν η πηγή του Μουτζούρη η οποία χρησίμευε για την άρδευση των κήπων των κατοίκων των Φουντέϊκων.